Το τζάκι και τα μυστικά του

Το τζάκι και τα μυστικά του

To τζάκι πηγή ζεστασιάς και ομορφιάς για το σπίτι.

Το τζάκι μέσα στο δωμάτιο είναι διακοσμητικό στοιχείο, με τελείως δική του προσωπικότητα. Γεμίζει το χώρο θαλπωρή και προκαλεί φιλικές συγκεντρώσεις τριγύρω του. Ακόμα κι αν υπάρχει κεντρική θέρμανση στο σπίτι, λίγα ξύλα στο τζάκι δίνουν ένα

 

διαφορετικό τόνο στην ατμόσφαιρα. Η προσαρμογή του όμως στο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό στυλ του χώρου είναι βασική προϋπόθεση για την αισθητική εικόνα που δημιουργεί. Γι’ αυτό πριν την κατασκευή του θα πρέπει να προηγηθεί

 

ολοκληρωμένη μελέτη για τη διαρρύθμιση του χώρου, στον οποίο θα βρίσκεται.

 

Όσο ωραίο όμως κι αν είναι το τζάκι, χωρίς την ανάλογη θέα της φωτιάς δεν παύει να είναι ένα ψυχρό διακοσμητικό στοιχείο.

 

Για το λόγο αυτό όταν διαλέγουμε την καύσιμη ύλη, δε θα εξετάζουμε μόνο τη θερμαντική τους απόδοση, αλλά και την οπτική εικόνα της φωτιάς που δίνουν. Ανάλογα με την προτίμηση και το μέγεθος του δωματίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαλακό ή σκληρό ξύλο. Το σκληρό ξύλο είναι πυκνό και καίει με ήρεμη και μακριά φλόγα. Τα καμένα κομμάτια καρβουνιάζουν και αργούν να κρυώσουν. Το μαλακό ξύλο αντίθετα καίγεται γρήγορα, τρίζει και σκάζει. Η φλόγα του είναι πολύ ζωηρή, αλλά τα κάρβουνα κρυώνουν γρήγορα και τα υπολείμματα στάχτης είναι περισσότερα. Η παροχή θέρμανσης και των δύο τύπων είναι η ίδια.

 

Απαραίτητο είναι, πριν χρησιμοποιηθούν τα ξύλα, να αποθηκεύονται. Καλό είναι να τοποθετούνται σ’ ένα σκεπασμένο χώρο με τις μύτες προς τα πάνω. Έτσι το ξύλο ξεραίνεται και καίγεται πιο αργά παρέχοντας μεγαλύτερη θερμότητα. Ακόμα, όποιος ενδιαφέρεται για το χρώμα της φλόγας μπορεί να ραντίσει τα ξύλα με ποικίλα ειδικά άλατα, που δημιουργούν ιριδισμούς και αποχρώσεις. Οι συνδυασμοί μπορεί να είναι τέτοιοι ώστε να δημιουργούνται εναλλασσόμενες αποχρώσεις του κόκκινου, μπλε, πορτοκαλί και βυσσινί. Ανάλογη ευχαρίστηση προκαλεί και η ευωδιά που αναδύουν τα ξύλα. Έτσι πρέπει να ξέρετε, ότι το ξύλο της μηλιάς ευωδιάζει ελαφρά ενώ της μυρτιάς έντονα, μα απολαυστικά. Τα αφρόξυλα γενικά σκορπούν μυρωδιά λεβάντας, ενώ η ελιά ευωδιάζει απλά ευχάριστα. Η προσθήκη αλατιού επίσης προκαλεί ένα δυνατό κίτρινο χρώμα στη φωτιά, αρκεί να ρίξουμε λίγο, ώστε να μην καλυφθούν τα άλλα χρώματα. Ανάλογα τέλος με το ξύλο, η προσθήκη χλωρίου του χαλκού δημιουργεί 5-6 χρωματισμούς, κυρίως δυνατό μπλε και πράσινο. Με αυτά τα υλικά μπορούμε να κάνουμε ένα διάλυμα και να ποτίσουμε μ’ αυτό το ξύλο. Ακόμα αντί για ξύλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κάρβουνα όταν υπάρχει η ανάλογη σχάρα.

 

Επιλογή θέρμανσης

1. Εστίες Κατηγορίας C

 

Συνεχόμενη λειτουργία, η αυτονομία καύσεως των οποίων είναι ίση, τουλάχιστον με 10 ώρες, σε συνθήκες καθορισμένες από τον κανόνα. Είναι οι πιο αποδοτικές εστίες από άποψη θέρμανσης. Οι εστίες της σειράς ARTCAMIN κλειστού τύπου έχουν μεγάλη αυτονομία καύσης. Πράγματι, ρυθμισμένη σε οικονομικό ρυθμό καύσης, η καθημερινή κατανάλωση ξύλου βρίσκεται ανάλογα με τη δύναμη των συσκευών, μεταξύ 35 και 40 κιλών τροφοδοτημένη μόνο από 2 με 3 φουρνιές ξύλων την ημέρα.

 

2. Εστίες Κατηγορίας Ι

Εστίες με ρυθμιζόμενη ένταση καύσης, η αυτονομία των οποίων είναι περίπου 5 με 7 ώρες. Οι εστίες αυτές είναι πολύ αποτελεσματικές και απαιτούν 4 με 5 φουρνιές (30-45 κιλά ξύλα) το 24ωρο για καθημερινή λειτουργία ρυθμισμένη στον οικονομικό ρυθμό καύσης, ανάλογα με τη δύναμη των συσκευών, για ένα σωλήνα καπνού με βαρομετρική αποπίεση μεταξύ 5 και 10 Ρβ (Ρ3803Ι).

3. Εστίες Κατηγορίας Α

 

Εστίες που προσφέρουν διαμπερή εικόνα της φλόγας, με αυτονομία καύσης περίπου 5 ώρες για κάθε γέμισμα, σε συνθήκες καθορισμένες από τον κανόνα. Η εστία διπλής όψης ΡΠΙ3ΜΑ κατατάσσεται σ’ αυτή τη σειρά εστιών. Αυτή η έξοχη συμπληρωματική εστία απαιτεί περίπου 40 κιλά ξύλα την ημέρα για ένα σωλήνα καπνού με βαρομετρική αποπίεση μεταξύ 5 και 10 Ρβ (Ρ3303Ι).

 

1. Μελέτη χώρου -σχεδιασμού

Πριν από την κατασκευή ενός τζακιού πρέπει να μελετήσουμε καλά το χώρο εγκατάστασης του. Καλό είναι οι πελάτες μας να φέρνουν μια κάτοψη του χώρου για σωστό σχεδιασμό.

2.Επιλογή τζακιού

Μετά την μελέτη του χώρου επιλέγουμε το σωστό τύπο τζακιού. Η ARTCAMIN σας δίνει μεγάλες δυνατότητες επιλογής από τα πολλά μοντέλα της.

3.Σωστή τοποθέτηση

Για να έχουμε καλή λειτουργία του τζακιού πρέπει ναακολουθήσουμε ορισμένους κανονισμούς.

4.Εγγύηση – Καλή χρήση

Η ARTCAMIN δίνει γραπτή εγγύηση για τα τζάκια της και την θερμαντική

απόδοση τους, για τα επιλεγμένα υλικά και την άριστη τεχνική στην κατασκευή. Πρέπει βέβαια να τηρούμε τους κανόνες καλής χρήσης.

 

Σχέδιο λειτουργίας τζακιού – αερόθερμου